![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpd78WwkCVWyhtbrqsTr6lIMSYI15phWTS9bYsF0UkJpndhhwo40cWNtGmil43vsDNHmjqqehg3tsL5WpWxKPoPz85jo_Heuiiggp2GZ8bI8UEH6HpRgkhwituiwHsytpzPMrX2w/s200/photo_2020-05-11_13-43-05.jpg)
Poniżej moja ulubiona wersja "Carboary". Bez psucia śmietaną.
Weźmisz:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiRsAz6xW8_mNXfutG69j8i4QrzXzp94bNriSmjIDH2uexEA3unwKAvNE-cuhPHueDqQN4Ca_PhhUfZbLCh17B8eFuqpxUyVvYqi95z8ouEnLw1jcMH9vhWyPilFt79wGseCJSrA/s200/photo_2020-05-11_13-41-03.jpg)
100 g boczku (wędzonego lub lepiej pancetty)
150 g makaronu spaghetti łyżka soli do gotowania makaronu
1, max 2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
świeżo zmielony czarny pieprz przed podaniem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpQ_vCLSxa-fY6-Kj4WdDnu8Lw6pIMJiMTbDXFtdfXio1Wmzt1Hoc_EDiIY_uLqn36kvwmBSQbcrFhzRyoY2ETA8iIeZiSwgfHa-1ujFlsdr1q9Kl2bVEMn2Rq-p5XRr8t3NObYg/s200/photo_2020-05-11_13-42-05.jpg)
2. Wstaw na palnik garnek z wodą na makaron.
3. Wodę posól - łyżka, dwie łyżki soli - nie za dużo.
4. Sparz jajka.
5. Jajka rozbij do miseczki i roztrzep widelcem.
6. Posiekaj drobno boczek.
7. Posiekaj drobno czosnek.
8. Posiekaj natknę pietruszki.
9. Zetrzyj Parmezan na drobnej tarce
10. Jak woda zacznie się gotować wrzuć do niej makaron.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv6y4k1vNspDk3u-wIF0kVvj-vg1EyHvFUFOmXkKLxPfosTpLNEOE5Ly_OFOn7OW8OoMTTlActaBleW244rY1IMLk_Gp33-rroc_AI6QzhvZQUOa8zBqTnsWMC7t4Y1KSod-QWbQ/s200/photo_2020-05-11_13-42-11.jpg)
11. Spaghetti gotuj al dente.
12. Po włożeniu makaronu do garnka zacznij obsmażać boczek na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
13. Boczek podsmażaj na wolnym ogniu - jak się będzie za bardzo smażył dodaj łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu.
14. Odcedź Makaron.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEpSHODZrKuzJ0HbVjvB0JpT26QwaeVyBNkWBJEKEnW7y0Fvk2OKy_2rM-rzFpVoxjf4aOq0w6bThI9jAjZ3Lk0f5s2p-nmhKux7UMCwV4w-YdSj5ga3CnGnPd6tOCoiFdIuz1Nw/s200/photo_2020-05-11_13-42-17.jpg)
16. Lekko podsmaż.
17. Dodaj do boczku z czosnkiem natkę pietruszki i zamieszkaj przez parę sekund.
18. Dodaj makaron i jeszcze chwilę trzymaj na małym ogniu.
19. Zdejmij z ognia i dodaj prawie cały starty ser.
20. Dobrze wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFUeQTcfe40tF4xBCKcG8GvwvxSVkVKqkaNtgI6KhEakcEdINbld8ZKM7kh9fEgXuiOXCJ867OyOGW-gfHsCRqJ4QKbfZUu2ntbSZsUNbDpG-q0J_HAPVUBI8nHbmzzTRRm6bhDA/s200/photo_2020-05-11_13-42-24.jpg)
21. Mieszkaj aż makaron z pozostałymi składnikami się troszkę ostudzi.
22. Dodaj roztrzepane jajka.
23. Szybko mieszaj i nie trzymaj za długo na patelni tylko jak zacznie gęstnieć sos to od razu na talerze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtMU-AxVhF48anrjmR-zX83Y0KNwXE34ND4hvFQurMKwmCp36X2irXEC9in5wNOBCVUthgePF8vrF4V8ZuDNA2EdRmKjIXFE5Y512EZRzT3MhV32BeIWSDO_pBlPD3QRDHoZJLaw/s200/photo_2020-05-11_13-42-55.jpg)
Jak przetrzymasz za długo to jajka się zetną i zrobi troszkę jajecznica. Wciąż bardzo dobre, ale nie o to chodzi. Sos powinien być gęsty ale płynny.
24. Na talerzach posyp resztą sera i dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem.
25. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz