wtorek, 21 lipca 2020

Pasta alla carbonara

Ostatnio, przez całe zamieszanie z COVIDem gotuje troszkę więcej niż zwykle. I to pozwoliło mi dopieścić przepisy z których korzystam. Postanowiłem, że nie będę kisił tych wspaniałości dla siebie, tylko podzielę się ze światem.

Poniżej moja ulubiona wersja "Carboary". Bez psucia śmietaną.

Weźmisz:
2 jajka
100 g boczku (wędzonego lub lepiej pancetty)
150 g makaronu spaghetti łyżka soli do gotowania makaronu
1, max 2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
świeżo zmielony czarny pieprz przed podaniem

1. Ugotuj wodę w czajniku.
2. Wstaw na palnik garnek z wodą na makaron.
3. Wodę posól - łyżka, dwie łyżki soli - nie za dużo.
4. Sparz jajka.
5. Jajka rozbij do miseczki i roztrzep widelcem.
6. Posiekaj drobno boczek.
7. Posiekaj drobno czosnek.
8. Posiekaj natknę pietruszki.
9. Zetrzyj Parmezan na drobnej tarce
10. Jak woda zacznie się gotować wrzuć do niej makaron.

Jak wstawisz łyżkę drewnianą to makaron nie wykipi. (jak na zdjęciu)

11. Spaghetti gotuj al dente.
12. Po włożeniu makaronu do garnka zacznij obsmażać boczek na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
13. Boczek podsmażaj na wolnym ogniu - jak się będzie za bardzo smażył dodaj łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu.
14. Odcedź Makaron.
15. Do zarumienionego boczku dodaj czosnek.
16. Lekko podsmaż.
17. Dodaj do boczku z czosnkiem natkę pietruszki i zamieszkaj przez parę sekund.
18. Dodaj makaron i jeszcze chwilę trzymaj na małym ogniu.
19. Zdejmij z ognia i dodaj prawie cały starty ser.
20. Dobrze wymieszaj.

I teraz najtrudniejsze - trzeba sobie wyćwiczyć i poeksperymentować - pewnie za pierwszym razem się nie uda, ale warto próbować.

21. Mieszkaj aż makaron z pozostałymi składnikami się troszkę ostudzi.
22. Dodaj roztrzepane jajka.
23. Szybko mieszaj i nie trzymaj za długo na patelni tylko jak zacznie gęstnieć sos to od razu na talerze.

Jak przetrzymasz za długo to jajka się zetną i zrobi troszkę jajecznica. Wciąż bardzo dobre, ale nie o to chodzi. Sos powinien być gęsty ale płynny.

24. Na talerzach posyp resztą sera i dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem.
25. Smacznego!







czwartek, 30 kwietnia 2020

Mój super prosty przepis na chleb na drożdżach.

Przez to całe zamieszanie z COVID19 w końcu poświęciłem trochę czasu i dopracowałem swój przepis na chleb. Teraz jest bliski doskonałości. Pewnie można jeszcze coś poprawić, ale to wystarczy, żeby mieć coś wspaniałego.

Bonusowo, jeśli ktoś korzysta z thermomixa, to w nawiasach napisałem, jak można wyrobić ciasto.

Kluczowy jest sposób wypieku - najpierw pod przykryciem, a następnie odkryty.


Weźmisz:

330ml ciepłej  wody
10g drożdży świeżych
500g mąki
1 pełna, nie czubata łyżeczka soli (nie za dużo)
Duże naczynie żaroodporne

  1. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, tak, żeby się pobudziły - woda w temp około 37 do 40 stopni. (TM 2min, 37C, "2")
  2. Dodasz mąkę i sól.
  3. Dobrze wyrobisz w misce (TM - wyrabianie 2 min)
  4. Zostawisz w misce na 90 minut.
  5. Wyrobisz jeszcze raz - ale tym razem tylko trochę (TM - wyrabianie 30s)
  6. Zostawisz w misce na 30 minut.
  7. Uformujesz kulę i przełożysz na oprószony mąką blat
  8. Lekko oprószysz mąką
  9. Zostawisz na blacie pod ściereczką na 15 minut
  10. 10 minut przed skończeniem czasu:
  11. Spód naczynia żaroodpornego włożysz do piekarnika i nastawisz na 200 stopni
  12. Przełóż kulkę chleba do gorącego spodu naczynia żaroodpornego
  13. Ciasto natnij lekko nożem w krzyż
  14. Przykryj górą od naczynia żaroodpornego
  15. Włóż do piekarnika
  16. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni
  17. Zdejmij górę naczynia żaroodpornego
  18. Piec odkryte kolejne 30 minut w temperaturze 200 stopni
  19. Można lekko dłużej żeby skórka była bardziej złota i chrupiąca
  20. Po upieczeniu przełóż na coś na czym chleb wystygnie i nadmiar wody odparuje
  21. Po dwóch godzinach można przykryć ściereczką.

Tak upieczony chleb spokojnie może wytrzymać kilka dni. u mnie udało się max 3. Nie dlatego, że się coś złego stało, ale po prostu zjedliśmy. :-)